همه ما از اهمیت تابلوهای جادهای اطلاع داریم و تصور جادهای بدون تابلوهای راهنمایی و رانندگی تقریبا امکانپذیر نیست. میتوان گفت رانندگی در خیابانها و جادهها بدون این تابلوها، فاجعهبار خواهد بود. اما گاهی با وجود تابلوهای راهنمایی رانندگی، به دلیل عدم وجود استانداردهای لازم در تابلو یا نصب آن، شاهد اتفاقات ناگواری هستیم. از این رو، کسب اطلاعاتی در مورد این تابلوها میتواند بسیار سودمند باشد.
آشنایی با تابلو های جاده ای
تابلوهای راهنمایی و رانندگی به دو گروه تابلوهای شهری و تابلوهای جادهای تقسیمبندی شده و همچنین این تابلوها از نظر استفاده و کاربرد نیز در سه دسته اخباری، انتظامی و اخطاری قرار دارند. تابلوهای جادهای عموما از نوع اخطاری هستند. مزیتهای فراوانی برای استفاده از این تابلوها در جادهها وجود دارد بهطوری پیشینه استفاده از آنها حتی از پیشینه احداث جادهها نیز فراتر است.
با اینحال ممکن است با سهلانگاریهایی، این تابلوها کاربرد چندانی نداشته و سبب بروز حوادث جبرانناپذیری شود. از جمله مواردی که ممکن است سبب شود این تابلوها کاربرد اصلی خود را از دست دهند شامل موارد زیر است:
● نصب در مکان نامناسب
● ناخوانا بودن نوشتهها
● آسیب دیدن قسمتی از تابلو
● عدم توجه به ارتفاع تابلو
● شبرنگ نبودن تابلو
انواع تابلوهای ترافیکی
همانطور که گفته شد تابلوهای ترافیکی از نظر کاربردی به سه دسته اخباری، انتظامی و اخطاری تقسیم میشوند که هریک از آنها اطاعات ویژهای را به رانندگان میدهد. در ادامه به معرفی هریک از این گروه از تابلوها میپردازیم:
تابلو های اخطاری:
این گروه از تابلوهای جادهای درمورد خطرات احتمالی که پیشرو قرار دارد و یا هشدار برای اقدام فوری اطلاعرسانی میکند. به عنوان نمونه رانندگان را از وجود سرعتگیر مطلع میکند تا سریع بتوانند از سرعت خود بکاهند.
تابلو های انتظامی :
تابلوهایی مانند ورود ممنوع یا دور زدن ممنوع هستند که جزو علائم انتظامی محسوب میشوند و اغلب در شهرها مورد استفاده قرار میگیرند. درصورت عدم پیروی راننده از آنها مرتکب جرم شده و جریمه خواهد شد. درواقع هدف از نصب و بهکارگیری تابلوهای علائم انتظامی ترویج نظم و همچنین جلوگیری از هرجومرج است.
تابلو های اخباری :
این تابلوها اغلب جنبه اطلاعرسانی داشته و بهطور محسوس بر رانندگی شما تأثیرگذار نخواهند بود. تابلوهایی همچون وجود مدرسه، پمپ بنزین یا مسجد را میتوان جزو تابلوهای علائم اخباری ذکر کرد.
اگر دقت کرده باشید تابلوهای ترافیکی از نظر شکل ظاهری نیز به سه گروه مستطیلی، مثلثی و دایرهای تقسیم میشوند. هر یک از این اشکال پیام ویژهای را به رانندگان مخابره میکند که به شرح زیر است:
تابلوهای دایرهای عموما حالت دستوری دارند (بهعنوان مثال برای محدودیت سرعت یا پارک ممنوع استفاده میشوند).
تابلو های مثلثی برای هشدار دادن به کار برده میشوند (برای نمونه در پیچهای تند یا ترافیک کاربرد دارند).
تابلوهای مستطیلی برای ارائه اطلاعات کاربرد دارند (مثلا جهت جاذبه های توریستی یا فواصل شهرها)
مزایای استفاده از تابلو های جاده ای
در حالت کلی وجود تابلوهای جادهای سبب ایجاد نظم و کاهش خطرات احتمالی در جادهها میشود. بدون این تابلوهای شاهد هرج و مرج در جادهها و تلفات مالی و جانی فراوانی خواهیم شد. تابلوهای راهنمایی و رانندگی جادهای، عموما موارد زیر را اطلاعرسانی میکنند:
● هدایت صحیح راننده در رسیدن به مقصد
● آگاهسازی راننده از حداقل و حداکثر سرعت مجاز
● اطلاع رسانی از وضعیت جوی جاده
● اعلام عبور حیوانات اهلی و وحشی
● اطلاع از عملیات عمرانی
● فاصله تا شهرها یا روستاهای گوناگون
● اطلاعرسانی از وجود مساجد، پمپ بنزین و…
ویژگی های تابلو های راهنمایی و رانندگی استاندارد
تابلوهای جادهای بیکیفیت، به مرور آسیب خواهند دید و ممکن است خوانایی خود را از دست بدهند. از این رو با تهیه تابلوهای راهنمایی و رانندگی باکیفیت از بسیاری از هزینههای اضافی و البته خطرات مالی و جانی برای رانندگان، جلوگیری میشود.
مهمترین ویژگی تابلوهای جادهای شبرنگ بودن آنها است. دیده نشدن تابلوهای در شب میتواند برای رانندگان حادثهآفرین باشد. از دیگر موارد مهم، اندازه استاندارد تابلوهاست. تابلوهای بسیار کوچک یا بسیار بزرگ ممکن است موجب دیده نشدن یا خطای دید رانندگان شود. همچنین خوانا بودن تابلوها نیز باید مورد بررسی قرار بگیرد. دو زبانه بودن تابلوهای جادهای نیز از موارد مهمی است که باید به آن توجه نمود.
یکی دیگر از مهمترین مشخصههای تابلوهای راهنمایی و رانندگی شهری و جادهای، عدم جذب گرد وغبار و دود و آلایندهها به سطح تابلو است. همچنین تابلو باید با شرایط محیط زیست سازگار
بوده و بر اثر بارندگی یا قرارگیری در معرض نور خورشید دچار پوسیدگی یا آسیبدیدگی در رنگ سطح آن نشود.
نصب تابلوهای ترافیکی جاده ای
نصب تابلوهای ترافیکی در محل مناسب در جادهها از مواردی است که اگر به آن دقت نشود، وجود آنها برای رانندگان موثر نخواهد بود. حتی گاهی اوقات نصب کردن تابلو در محلهای نامناسب، ممکن است خطراتی داشته باشد که عدم نصب آنها فاقد این خطرات باشد. بنابراین میتوان گفت نصب تابلوها در مکان مناسب و طبق استاندارد به اندازه کیفیت تابلو حائز اهمیت است.
حتما مشاهده کردهاید که تابلوهای راهنمایی و رانندگی بر روی پایهای قرار دارند که این پایه بر روی زمین نصب میشود. پایههای تابلوهای جادهای باید مقاومت و دوام بیشتری داشته باشند.
این پایهها ارتفاعات گوناگونی دارند و بر حسب نوع تابلو و محل قرارگیری، ارتفاع پایهها مشخص میشود. بنابراین بهتر است برای کارایی بهتر و ایمنسازی مناسبتر، نصب آن توسط توسط کارشناسان و نصابهای با تجربه انجام پذیرد.
جهت انجام فرآیند نصب کردن تابلو، ابتدا میبایست مکانی مناسب را انتخاب کرد. بهتر است که این محل توسط کارشناس راهنمایی و رانندگی مورد تایید قرار بگیرد. این کار به این دلیل انجام میشود که از دید کامل راننده و کارایی تابلو اطمینان حاصل شود. نکته بسیار مهم دیگر، آزمایش خاک محل انتخاب شده جهت نصب تابلو است.
ممکن است گاهی اوقات زمین انتخاب شده برای دادن نصب، سست باشد. در این مواقع نصب تابلو به زمین و ایمنسازی آن ممکن است تا حدودی زمانبر و سخت باشد. بعد از اتصال تابلو به زمین، باید محل آن بااستفاده از مصالح ویژه، مقاومسازس شود. شاید برایتان جالب باشید بدانید پایههای تابلوهای جادهای ضخامت بیشتری نسبت به تابلوهای شهری دارند. البته معمولا اندازه و جنس تابلوهای در ضخامت پایهها دخیل هستند.
نتیجه گیری
تابلوهای ترافیکی از مهمترین تجهیزات راهنمایی و رانندگی محسوب میشوند که تاثیر بسیاری در کاهش خسارات مالی و جانی رانندگان دارد. تابلوهای جادهای دارای گروههای مختلفی هستند که با شناخت آنها بهراحتی میتوانید پیام هریک از آنها را متوجه شوید. نکته حائز اهمیت درمورد این تابلوها استفاده از انواع باکیفیت آنهاست تا علاوه بر کارایی بیشتر، باعث صرفهجویی در هزینهها نیز شود.